B

Bronşita

  Este o inflamaţie a plămânilor, popular denumită „răceală la plămâni“. Acesta apare după o răceală sau ca o stare mai gravă în cazul fumătorilor, manifestându-se ca o tuse cronică. Bronşita acută apare adesea la trei sau patru zile după o răceală sau gripă. Bronşita cronică este cauzată în cea mai mare parte de fumat, dar şi expunerea la praf şi gaze toxice.

  Remedii naturiste 

  -Se incepe tratamentul cu o cura de sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 7 de zile. Se va consuma cate 250 ml de suc la 2 ore si jumatate. Intr-o zi se va insuma 1-5-2,5 litri de sucuri 
 Sunt recomandate urmatoarele sucuri: 
  -Morcov-1 pahar/zi. Sporeste numarul de globule rosii si de celule ajutatoare pentru sistemul imunitar si este util in bolile respiratorii. Se poate adauga si o lingurita de pulbere de ghimbir.
  -Sfecla rosie (se incepe cu o jumatate de pahar/zi si se creste doza pana la 1 pahar /zi) . Sucul de sfecla rosie se bea in combinatie cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), in proportie: o parte suc de sfecla(50 ml), 2 sau 3 parti suc de morcovi(150 ml sau 200 ml). Se creste doza pana la un pahar de sfecla pe zi. Se poate adauga putin suc de lamaie pentru corectarea gustului mai gretos al sfeclei rosii. Sfecla rosie este considearata un aliment reconstituent (datorita bogatiei de minerale) in afectiunile pulmonare si chiar in tuberculoza. 
 -Urzica-1-2 pahare/zi. Extrem de bogata in clorofila, sucul de urzica este un excelent purificator pentru sange. Combate formele alergice de bola si contine o bogatie de minerale, remineralizand organismul.
  -Varza (sau gulia)-1-2 pahare/zi. Pentru corectarea gustului, se poate adauga la sucul de varza, suc de telina. In cazul unor bolnavi pot aparea gaze, dureri abdominale, balonari si constipatie in timpul primelor zile ale curei cu suc de varza. De obicei, dupa a 5-a zi de tratament, tulburarile digestive sunt rare. Daca simptomele devin severe, sucul de varza se poate intrupe pentru o zi. Varza are proprietati pectorale, remineralizante, emoliente. Varietatea rosie de varza are proprietati chiar mai puternice. Varza contine mult sulf, ceea ce ii confera o actiune deosebita (dezinfectanta si tonifianta) in afectiunile aparatului respirator.
  -Orz verde(poate fi folosit si pudra)-1-2 pahare/zi. Combate formele alergice de boala si intareste sistemul imunitar. -Napi-1 pahar/zi. Napii contin foarte mult beta-caroten. Au o actiune emolienta si remineralizanta. -Strugure( rosu sau negru)-1-2 pahare/zi. Contine substante cu puternice efecte anticancerigene: acidul elagic, quercitina, resveratrolul, seleniu. 
  -Patrunjelul (frunze)-1 pahar/zi (facut la blender adica este inclusa si apa).Actioneaza ca dezinfectant excelent asupra cailor repiratorii medii si superioare si este foarte bogat in vitamina C. 
  -Patlagina - 1 pahar/zi. Are o actiune emolienta asupra cailor respiratorii, favorizand expectoratia. Patlagina contine alantoina, substanta antitumorala si cu efect cicatrizant. Alantoina se mai gaseste in radacina de Tataneasa.
  -Mere (sau alte fructe neacide)-1 pahar/zi. marul este un descongestiv hepatic si un alcalinizant al organismului. 
 -Papadie -1/2 pahar/zi. Se poate lua in amestec cu sucul de patrunjel sau urzica. Papadia are si efecte benefice asupra functilor hepatice, ajutand ficatul sa purifice sangele de toxine.
 -Macese -1-2 pahare/zi. Maceasa nu are rival in cea ce priveste continutul in vitamina C si este bogata in provitamina A. vitamina PP si alte fitoelemente. Se folosesc macese bine coapte, putin moi, culese toamna foarte tarziu, sau chiar dupa ce da frigul iarna pana aproape de lunile martie-aprilie. Se pun in blender, se adauga apa cat sa le depaseasca putin. Se mixeaza, apoi, se strecoara printr-un tifon dublu sau o sita deasa, pentru a fi retinuti perisorii. Se adauga miere dupa gust sau se bea simplu. 
  Alte recomandari
 -se consuma ceaiuri de plante indulcite cu miere, in special infuzii de plante cu proprietati expectorante si antispasmodice: eucalipt, soc, podbal, ciubotica cucului, violeta, coada calului, lemn dulce, patlagina, tataneasa, cimbrisorul 
 -se consuma ceaiuri diuretice indicate pentru a usura functiile bronhiilor; ceai de hrean: 20 g de radacina la un litru de apa, se macereaza 12 ore
  -se fac inhalatii cu musetel 
  -se odorizeaza aerul cu uleiuri esentiale de pin, de eucalipt, musetel -se consuma multa ceapa si usturoi pentru bronsita acuta:
  -se consuma 3 lingurite pe zi cu suc de afine amestecat cu miere
  -se consuma 1-2 cani de infuzie de frunze si flori de nalba de gradina, nalba mare, nalba de padure: 15 g de amestec la 250 ml apa, sau, se pregateste un macerat la rece dintro lingurita de radacina maruntita la o cana cu apa timp de o jumatate de ora, se bea 2 cani/zi indulcite cu miere -se consuma in 2-3 reprize, 250 ml lapte cu 50 g miere
  -se bea jumatate de pahar de suc de morcovi zilnic, ca atare sau cu lapte, este un bun expectorant pectoral si pentru afectiuni pulmonare cronice 
 -se pun comprese cu decoct de paie de ovaz pe picioare, timp de o ora. 
 pentru bronsita cronica: 
 -se consuma zilnic, 2-3 ceaiuri din frunze de castane, indulcite cu miere, au actiune antiinflamatoare: 2-3 g frunze la 100 ml apa 
 -se consuma zilnic o infuzie din flori si radacini de ciubotica cucului, are actiune antiseptica : o lingura si jumatate de planta la o cana cu apa fiarta 
 -se consuma pe parcursul zilei, ceai impotriva tusei: decoct de radacini de fragi, 20-30 g la jumatate de litru de apa 
 -siropul de ceapa pregatit in casa face minuni. se poate pregati in doua moduri: -se paseaza in blender sau cu mixerul 500 g de ceapa rosie, se fierbe in 750 ml apa pana scade la jumatate, apoi se adauga 4 linguri cu miere, se mai dau 2 clocote, se iau 3-5 linguri pe zi -se taie felii 2 cepe, se fierb 10 minute intrun litru de apa, cu 100 g de zahar sau miere( preferabil mierea), se filtreaza si se bea cald in mai multe reprize in cursul unei zile 
 -infuzia de leustean este un excelent expectorant in bronsite si traheite. Se fierb 10 g de radacina de leustea in 300 ml apa, se consuma 2 cani/zi.

  Boala de reflux gastroesofagian 

  Refluxul gastroesofagian (pe scurt RGE) apare atunci cand continutul stomacului se intoarce inapoi in esofag - tubul muscular care transporta alimentele si lichidele din gura in stomac. 
 Refluxul gastroesofagian este numit si reflux acid sau regurgitare acida, deoarece sucurile digestive din stomac contin acid. 

 Tratamente naturiste:

  1. Suc de Aloe vera Actioneaza ca un pansament gastric si reduce aciditatea stomacala. 2-3 linguri pe zi, inainte de masa timp de 2-3 luni. 
 2. Decoct de cerentel. Dezinfecteaza esofagul. Se beau 2 cani pe zi dupa masa. Se prepara din 2 linguriţe de plantă la 250 mL apă. Se fierbe 5 minute. 
 3. Infuzie de salvie. Cicatrizeaza si dezinfecteaza esofagul. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, cu 15 minute după mesele principale.
 4. Decoct de musetel. Calmeaza senzatia de arsura si reduce inflamatiile. Se beau 2 cani pe zi, după mese. 
 5. Ceaiul contra colicilor Are efect antispastic, calmant si normalizeaza peristaltismul gastro-intestinal. 
 6. Busuioc Frunzele de busuioc proaspat mestecate pot ameliora senzatia de arsura. Se poate bea si ceai sub forma de infuzie. O ceasca dupa masa. 
 7. Radacina de ghimbir. Se foloseste tinctura (1 lingurita intr-un pahar de apa sau ceai) sau ghimbir proaspat care se iau dupa masa. 
 8. Propolis Are efect cicatrizant, antiinflamator si antimicrobian. Daca se foloseste tinctura se iau 30-40 de picaturi in apa sau pe o bucatica de paine dupa masa. Mai eficient este propolisul brut care se mesteca timp de 10-15 minute dupa masa sau seara inainte de culcare. 
 9. Uleiul de masline extravirgin poate ameliora senzatia de “acreala”. Se ia o lingura in momentul crizei. 
 10. Otetul de mere sau zeama de lamaie 1 lingurita de otet diluata intr-un pahar de apa. Sau zeama stoarsa de la o lamaie cu un pahar de apa. Se beau pe stomacul gol. In ciuda aciditatii lor se pare ca la unii oameni functioneaza si le scade aciditatea stomacala. Persoanele care sufera de boala de reflux gastro-esofagian trebuie sa-si adapteze singuri regimul alimentar. Fiecare stie cel mai bine ce mancare ii face bine sau nu. Putina atentie, vointa si cumpatare pot face minuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu