Pagini

H

Hemoragia cerebrală

   Este cunoscută, de asemenea, sub numele hemoragie intra-cerebrală non-traumatică spontană sau accident vascular cerebral hemoragic. Hemoragia cerebrală apare ca urmare a ruperii unui vas de sânge din creier și sângerării la nivelul creierului. Sângele deversat apasă țesutul cerebral și provoacă simptome neurologice. 
 Hipertensiunea arterială este principala cauză de hemoragie cerebrală.

  Recomandări dietetice

   S-a dovedit că vitamina E este esenţială pentru funcţionarea neurologică normală. Datorită capacităţii vitaminei E de a restaura parţial sănătatea carotidei, nu ne surprinde să găsim dovezi că vitamina E previne atacurile cerebrale. 
 Alimentele cele mai bogate în vitamina E sunt: fructele oleaginoase (nuci, alune şi migdale), avocado, broccoli, germenii cerealelor, uleiurile vegetale neprocesate şi nerafinate, lăptuci, spanac, orez brun, seminţe încolţite. 
   Vitamina C previne declinul mintal în principal prin combaterea bolilor cerebrovasculare şi a atacurilor cerebrale. Vitamina C este mai mult decât un antioxidant; ea înlesneşte transmiterea mesajelor în creier. Consumaţi alimente bogate în vitamina C: măceşe, pătrunjel, kiwi, coacăze negre, lobodă, ardei, urzici, broccoli, conopidă, varză, portocale, lămâi, grape-fruit, spanac, ridichii, varză, roşii, mazăre, fragi. Pătrunjelul şi citricele conţin o grupă de substanţe numite cumarine care împiedică apariţia trombuşilor (cheagurilor sanguine). Consumaţi aceste alimente din belşug. 
 Ceapa previne formarea de cheaguri, fluidifică sângele şi ajută la reglarea tensiunii arteriale. Folosiţi-o din belşug în alimentaţie. 
 Usturoiul conţine şi nişte substanţe numite sufide care au capacitatea de a scădea tensiunea arterială şi a preveni formarea de cheaguri (trombuşi). 
 In recuperare după infarct sau după accident vascular se foloseşte mierea ca aliment în primele zile. 
 Se consumă zilnic 1-6 linguri.
 Pulbere din seminţe de In (3 linguriţe zilnic) sau 2 linguri de ulei de In, fiind o sursă alimentară bogată de acizi graşi omega-3, care au efecte pozitive în combaterea procesului aterosclerotic. 
 Cura cu grâu încolţit: consumaţi 3-4 linguri de grâu încolţi în cure de 15-20 zile pe lună. Grâul germinat îl puteţi consuma în salatele de fructe şi legume sau sub forma unui lapte delicios preparat cu ajutorul mixerului sau blenderului. Preparat format dintr-o linguriţă de pulbere de cătină, una de măceşe, una de polen şi una de miere. Se iau 4-5 linguriţe pe zi din această combinaţie.
 Polenul conţine un aminoacid numit rutină, care are un efect de tonifiere a vaselor de sânge.
 Măceşul este cea mai bogată plantă în vitamina C din flora europeană, care întăreşte rezistenţa peretelui vascular pentru a nu se rupe.
 Cătina este, de asemenea, foarte bogată în vitamina C şi un tonifiant general. 
 Consumaţi seminţe de dovleac, de floarea-soarelui, seminţe de in, migdale şi nuci - alimente care sunt sănătoase reconstituente în cazul acestei boli. 
 Cura cu drojdie de bere reglează nivelul colesterolului sanguin, aduce Ia valorile normale tensiunea arterială, favorizează activitatea miocardului şi îmbunătăţeşte funcţiile cerebrale. Se administrează în fiecare lună 15-20 zile, câte 2-3 linguriţe de fulgi de drojdie proaspătă pe zi ca adaos în salate. 

Hemoroizii

Hemoroizii. Rreprezintă o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în societatea actuală. Cele mai multe persoane care suferă de hemoroizi se tem să vorbească despre acest lucru, le este rușine și încearcă o serie de remedii la domiciliu. De foarte multe ori, acestea dau rezultate minunate. Generalitati despre hemoroizi, tratament prin fitoterapie, folosind cele mai intalnite plante medicinale, ceaiuri, crème si alifii care pot fi produse in gospodaria proprie, recomandate, pentru tratarea hemoroizilor gasiti pe :   
http://tratamenthemoroizii.blogspot.ro/  

 Hepatita

  Hepatita reprezinta procesul de inflamare a ficatului insotit sau nu de aparitia unor leziuni permanente ale tesutului hepatic. Boala poate fi acuta cand dispare intr-un interval de pana la 6 luni sau cronica, atunci cand necesita tratament si dupa aceasta perioada.
  In functie de tipul virusului care a provocat infectia, hepatita se poate vindeca in mod spontan, dispare in cateva luni ca urmare a tratamentului sau poate evolua spre ciroza si cancer hepatic. 
 In cazul hepatitei virale, 3 tipuri sunt mai frecvente: hepatita virala A, hepatita virala B si hepatita virala C. Mai rar, pot sa apara si formele de hepatita virala D 
 Dintre acestea, cele mai putine riscuri de cronicizare sunt in cazul hepatitei A. 
 Tipurile B si C in formele cronicizate, pot fi deosebit de agresive, de multe ori avand evolutie fatala. 
 Virusul hepatitei A se gaseste in materiile fecale ale unei persoane infectate, de aceea el se transmite prin neglijarea igienei din mediul de viata si a igienei personale: consumul alimentelor si a apei contaminate, omiterea spalarii mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei, utilizarea tacamurilor sau veselei in comun cu o persoana contaminata, contact sexual neprotejat. 
 Virusul hepatitei B se transmite prin contact cu sangele sau cu secretiile unei persoane infectate, prin intermediul transfuziilor de sange, a contactului sexual neprotejat, folosirii in comun a obiectelor de igiena personala, piercing-ului, tatuajelor, tratamentelor de acupunctura. De asemenea, mama ii poate transmite copilului virusul, la nastere. 
 Virusul hepatitei C se transmite numai prin sange, astfel incat cele mai periculoase sunt transfuziile in centrele medicale, echipamentele medicale sterilizate in mod necorespunzator, utilizarea in comun a acelor de seringa (consumatorii de droguri) si contactul sexual neprotejat. 

 Tratamente naturiste 

 Carbune vegetal: pentru prepararea carbunelui vegetal sunt necesare urmatoarele plante (in proportii egale, dar nu in cantitati foarte mari) - samburi de masline - samburi de struguri - samanta de canepa - crengi de vita-de-vie - radacina de stevie - rostopasca (partea aeriana a plantei: frunze + flori).
  Modul de preparare
 1. samburii de masline, de struguri si samanta de canepa se ard, pe rand, intr-un tuci, pana se carbonizeaza.
 2. Radacinile de stevie si de rostopasca se maruntesc, se usuca, apoi se incalzesc pana la carbonizare intr-un cuptor incins.
 3. Crengile de vita-de-vie (sa fie vechi si uscate de un an) se ard intr-un foc inabusit, dupa care raman 24 de ore intr-un recipient inchis ermetic, transformandu-se in cenusa.
 4. Se amesteca in parti egale toate pulberile obtinute.
 Mod de administrare: in functie de gradul evolutiv al bolii, se ia o lingura rasa din acest amestec, la intervale de 3-7 zile, de preferinta intre mese, fie amestecandu-se cu o lingura de miere, fie dizolvandu-se intr-o jumatate de pahar de vin rosu natural. 
 Cei care nu suporta nici vinul, nici mierea pot folosi suc de fructe sau ceai. In nici un caz nu se inghite praful gol
 In forma acuta a hepatitei virale sunt suficiente 10 doze. In forma cronica a hepatitei virale numarul de doze este in functie de evolutia bolii.
  Hepatita A se vindeca in cateva zile. 
  Hepatita B se vindeca in 6-8 luni. 
  Hepatita C se vindeca in mai mult de 1 an. 
  • Rostopasca, turita mare si sunatoare - infuzie din 1 lingurita planta maruntita de rostopasca, 1 lingurita turita si 1 lingurita sunatoare cu 250 ml apa calduta la 40°C. Se lasa la macerat 8-12 h. Se filtreaza iar pulberea de plante se pune la infuzat in 250 ml apa fierbinte timp de 15 min. Infuzia se filtreaza, se racoreste si se combina cu maceratul obtinut anterior. Se consuma jumatate de litru de infuzie, in reprize, cate 100 ml din 2 in 2 h. La copii intre 14-18 ani doza se reduce la 2/3 ; 12-14 ani la jumatate. Tratamentul dureaza 49 de zile. Atentie! Nu o folositi decat cu prudenta, deoarece rostopasca este toxica. Nu depasiti cantitatea si timpul prescris!
 • Decoct cu 3 1 apa si radacini de urzica, pir, macris (arbust cu tepi) si dud, cat si 1 lingurita de rostopasca. 
Trebuie sa fiarba pana ramane 1 1. Se ia o saptamana 50 ml ceai, de 3 ori/zi cu 1/2 h inainte de masa. Ajuta si la psoriazis. •
 Suc de morcov + sfecla + castraveti sau spanac sau cartof; suc de morcov + telina + patrunjel
  Sfecla si morcovul au rolul de a curata ficatul. in cazul sucului de morcov, daca este baut in cantitate mare, va colora pielea in galben, ca urmare a eliminarii in limfa a deseurilor de culoare galben-portocalie. Nu se va consuma in timpul curei zahar, amidon. in cazul sucului de sfecla, daca se bea mai mult de un pahar o data, pot aparea ameteli si greata, datorita efectului de curatire a ficatului. La inceput se bea mai putin suc de sfecla si mai mult suc de morcov. 
  Sucul de sfecla se va bea intotdeauna combinat cu sucul de morcov.

   Hipertensiune arteriala

  Hipertensiunea arterială, cunoscută de asemenea sub numele de tensiune arterială crescută sau hipertensiune, este o boală cronică caracterizată prin valori crescute ale presiunii arteriale.
  Presiunea arterială este de două tipuri: presiunea arterială sistolică (presiunea sângelui în artere în timpul contacției mușchiului cardiac) și presiunea arterială diastolică (presiunea sângelui în perioada de relaxare a mușchiului cardiac).
  În perioada de repaus, presiunea arterială normală se încadrează între 100–140 mmHg în cazul presiunii arteriale sistolice (limita superioară) și 60–90 mmHg în cazul presiunii arteriale diastolice (limita inferioară). 

  Dieta in hipertensiune:

  Nucile- contin arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxid nitric, un vasodilatator natural, care scade tensiunea arteriala.
  Usturoiul, ceapa, prazul contin substante asemanatoare medicamentelor denumite “inhibitori de enzima de conversie a angiontensinei”, care scad in mod natural si eficient tensiunea si nivelul colesterolemiei.
  Fructe recomandate in hipertensiune, datorita continutului bogat in potasiu si magneziu: pepenele galben, prunele, strugurii, capsunile, caisele si samburii de caise, perele, piersicile, dudele.
  Sfecla roşie este un complex de vitamine şi minerale cum rar mai găsim şi, în plus, vindecă tumori, afecţiuni ale ficatului, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. 
 Hipertensiunea arterială poate fi tratată cu ajutorul sfeclei: o jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.  
  Paducel 
  Tinctura de paducel se obtine prin macerarea a 10 linguri de planta in 500 ml alcool de 70 de grade, vreme de doua saptamani, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa filtrare, tinctura se pune in sticlute inchise la culoare. Pentru tratarea hipertensiunii se fac cure cu tinctura de paducel vreme de 3 luni, cu 2 saptamani de pauza intre cure. Se ia cate o lingurita diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 4 ori pe zi.
 Sub forma de pulbere, administrat 3-4 lingurite pe zi, in cure de o luna, cu 7 zile pauza intre cure, paducelul scade cu pana la 40% nivelul colesterolului din sange.
 Pulberea se obtine prin macinarea florilor uscate. Se administreaza inainte de masa si se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. In paralel, se recomanda administrarea ceaiului de paducel, sub forma infuziei combinate: se macereaza 3-4 lingurite de flori de paducel, intr-o cana de apa, de seara pana dimineata, dupa care se filtreaza; planta ramasa se opareste cu inca o cana de apa se lasa la racit; in final, se combina cele doua extracte. 
 Telina si morcov Sucul de telina verde se prepara dintr-o mana de frunze proaspete de telina, la care se adauga 100 ml de apa si se mixeaza cu blenderul, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si se filtreaza. Sucul este bine sa se consume imediat. Se poate combina cu sucul de morcov. Se recomanda cura cu suc de telina si morcov (150 ml pe zi), dar si consumul de telina si morcov sub forma de salata, in cure de 6 saptamani. 
  Macese Se face un tratament de o luna cu pulbere de macese, din care se consuma 3-4 lingurite pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul cu macese este indicat si pentru a imbunatati circulatia periferica, deficitara mai ales la nivelul membrelor inferioare. Pulberea se obtine prin macinarea fructelor uscate de maces. Dupa macinare, semintele, care sunt foarte dure, raman intregi si se vor separa prin cernere de pulpa.
 Coada-calului Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient in hipertensiune si in toate bolile de inima. Se administreaza 2-3 lingurite de pulbere de coada-calului pe zi, inainte de masa. Pulberea se obtine prin macinarea plantei uscate cu rasnita electrica de cafea.