Pagini

A

ABCESELE

 Abcesul este o umflătură cu puroi, care apare în urma unei infecții, la nivelul țesuturilor sau chiar în organe. Puroiul este format din resturi de celule, microbi, globule albe – care încearcă să distrugă microbii, uneori și sânge.
  Abcesul poate fi localizat la suprafață sau în profunzime, poate fi acut sau cronic, și poate fi provocat de diferiți microbi. Indiferent de natura lui, abcesul are o singură evoluție: când s-a strâns suficient puroi, se sparge (dacă este sub piele), sau se fistulează, formând un canal, iar puroiul este eliminat în exterior.
  Abcesul poate fi cald sau rece, în funcție de cât de rapid se colectează puroiul.
  Cel mai des întâlnit este abcesul cald, pe piele. Locul este roșu, fierbinte, umflat și dureros (pulsații, zvâcnituri). Abcesele reci sunt superficiale, umflătura abia se vede, nu doar, iar pielea de deasupra este subțire și albicioasă la culoare. 
 Abcesul poate fi dentar, retrofaringian, periamigdalian, mamar, pancreatic, renal, pericolic, perianal, perirectal. 
 Imediat ce vedem că a apărut, putem folosi unele remedii naturiste pe bază de plante pentru a-l combate, indiferent din ce categorie face parte.

  1. Alifie de gălbenele

  Se recomandă prepararea alifiei de gălbenele în casă.
  Rețetă Alifie de Glbenele la Rece 
 Ingrediente:
  • 2 mâini de gălbenele (flori, frunze, tulpini) •
  1 kg de unt (sau margarină) 
 • 50 g de ceară de albine
  Mod de preparare: 
 Se toacă mărunt plantele și se amestecă la un loc cu untul și ceara de albine, folosind o lingură de lemn. Se amestecă în continuu până când se face o masă onctuoasă de culoare maro. Se lasă apoi la macerat peste noapte. 
 A doua zi, se pune crema la foc și se încălzește. Se strecoară printr-un tifon și se depozitează în cutii de plastic sau borcănele mici. 
 Rețetă Alifie de Gălbenele la Cald 
  Ingrediente:
  • 20 g de flori de gălbenele proaspete
  • 100 g de untură de porc fără sare
  Se pune untura la încălzit și când s-a topit, se adaugă gălbenelele. Se lasă focul mic, și se amestecă timp de 10 minute. 
 Se ia vasul de pe foc și se lasă la macerat o zi, apoi se încălzește la foc mic, cât să se topească. Se strecoară preparatul printr-un tifon și se stoarce restul de flori. Se pune în recipientele pregătite și se dă la frigider pentru a căpăta textura unei creme emoliente.
  Rețetă Alifie de Gălbenele cu Ulei de Măsline 
 Alifia de gălbenele se poate face și cu ulei de măsline în loc de unt sau untură de porc.
  Se pun 2 pumni de gălbenele într-un borcan cu ulei de măsline și se lasă la macerat vreme de 7 zile. Apoi se strecoară uleiul și se pune la încălzit cu o bucată de ceară curată. Acest amstec se toarnă în borcan și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider pentru a se solidifica complet.

  2. Brânca ursului

  Se culeg câteva frunze de brânca-ursului, se spală și se zdrobesc pe un fund de lemn, cu un sucitor pentru aluat. Terciul obținut se așează pe locul afectat de abces, și se fixează cu o fâșie de pânză, încălzită în prealabil. Se pot pune și direct comprese cu frunze întregi, bine spălate înainte. 

 3. Comprese cu coada-calului 

 Se iau 2 mâini de coada-calului, se pun într-o sită și apoi se suspendă plantele peste un vas cu apă clocotindă. Se poate utiliza o oală sub presiune. Planta astfel aburită, înmuiată și fierbinte se pune pe o bucată de pânză și se aplică pe locul afectat de tumoare. 

 4. Rețetă de casă pentru abces

   Se toarnă puțin lapte într-o cratiță, atât cât să-i acopere fundul. Se adaugă brânză de vaci și se încălzește totul la foc mic, amestecând bine. Crema de rânza de vaci obținută se întinde caldă (nu fierbinte) pe o bucată de pânză curată, și se aplică pe zona abcesului, sub formă de cataplasmă. Se fixează locul și se lasă să acționeze peste noapte. 

 ABCESUL PULMONAR

  Abcesul pulmonar este o supuratie circumscrisa a parenchimului pulmonar, rezultata prin suprainfectia unui focar inflamator, necroza sau excavarea acestuia. Clinic prezinta tuse si expectoratie purulenta abundenta, fetida, febra, stare generala influentata, hemoptizie.
  În privinţa tratamentului naturist se va face cu tinctură de propolis.
  Se va lua pentru aceasta câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Acestea se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se va face cu 30 minute înainte de fiecare din cele 3 mese.
  Se pot de asemenea folosi ceaiuri din soc(coajă de pe ramuri sau rădăcină), roua cerului, tătăneasă 
 La această afecţiune trebuie foarte mare atenţie pentru că sunt foarte frecvente complicaţiile : voma (se combate foarte uşor cu cuişoare), hemoptizia (de urgenţă se ia apă cu multă sare şi se solicită salvarea pentru a fi internat la spital, etc.
  Fitoterapie Cura de o luna de zile cu roua cerului si lichen de piatra, intr-o solutie infuzata, de patru lingurite de plante la o cana cu apa fierbinte. 
 Apiterapie Tratamentul cu miere de albine, consumata ca atare, cate doua-trei lingurite pe zi, dupa mesele principale.
 Balneoterapie Apele sulfuroase din statiunile Govora, Pucioasa, Mangalia sunt recomandate bolnavilor cu sechele ale abceselor pulmonare. 
  Remedii rapide: Pisati o capatana de usturoi si adaugati apoi o cana cu apa fierbinte. Dupa racire se strecoara si se beau cate 10 linguri pe zi, dupa mese.

  ABCESUL MAMAR

 Este colectie de puroi ce poate fi eliberata la exterior (supuratie), prin glanda mamara, sub presiune sau spontan Poate fi localizat subcutanat, subareolar, interlobular (între canalele din care este formata glanda), retromamar (la nivelul planurilor profunde), central (lobar, simplu sau multiplu: glanda mamara este formata din mai multi lobuli; pot fi afectati unul sau mai multi); cea mai frecventa localizare este cea subareolara
  Remedii naturiste:
  Mesteacan - planta cu efect purificator limfatic Infuzie din o lingurita de frunze maruntite la 250 ml de apa, se oparesc 7-8 minute, se strecoara, se adauga 0,5 g bicarbonat de sodiu (de la farmacie) si se consuma cu înghitituri mici, de-a lungul unei zile 
 Paducel - planta ce stimuleaza circulatia Decoct din flori, frunze sau fructe: se pun la clocotit 300 de ml de apa, când da în clocot, se adauga 1 lingurita de paducel; se fierbe 5 minute, se strecoara; se consuma doua cani pe zi, dimineata si seara 
 Ciubotica-cucului - planta cu efect de reglare hormonala Decoct din 300 de ml de apa care clocoteste; se adauga 8 g de radacina maruntita, se fierbe 8 minute, se strecoara si se consuma o cana pe zi, dimineata 
 Busuioc - planta cu efect antibiotic si cicatrizant infuzie: la 250 ml de apa se adauga 5 g de busuioc uscat, frunze; se infuzeaza (se acopera vasul), timp de 15 minute; se consuma 3-4 cani pe zi.

 ACNEE

  Este o afecțiune a epidermei apărută ca urmare a unei hipersecreții a glandelor sebacee și caracterizată prin puncte negre, puncte albe sau coșuri care apar la suprafața pielii.
  În unele cazuri apar și leziuni mai profunde, denumite chisturi. 
 Acne vulgaris (sau simplu acnee) este o afecțiune a pielii pe termen lung caracterizată prin zone cu puncte negre, puncte albe, pustule, piele grasă și posibilitatea apariției unor semne. 

 Remedii naturiste:

 1. Vitamine eficiente in tratamentul acneei
  Doua vitamine sunt eficiente in tratarea acneei – vitamina A si vitamina B3 (niacin). Tratamentul cu ajutorul vitaminelor trebuie sa cuprinda un aport de 100 mg vitamina B13, de 3 ori pe zi, si 50.000 UI de vitamina A, de 3 ori pe zi. De asemenea, se recomanda si administrarea unei pilule de vitamina E, de 400 mg, o data pe zi. Tratamentul trebuie urmat timp de o luna. 
  2. Zinc In unele cazuri, tratamentul cu zinc importriva acneei da rezultate radicale.
  Pentru un tratament eficient, doza necesara zilnic de zinc este de 50 mg, care se administreaza de 3 ori pe zi. Pacientul trebuie sa isi administreze o doza de 50 mg de 3 ori pe zi timp de o luna, dupa care in functie de imbunatatirile remarcate de medicul curant doza de poate reduce la 25 mg pe zi. 
 3. Coaja de portocala Tratamentul cu coaja de portocala realizat acasa s-a dovedit a fi foarte eficient in tratarea acneei. Pentru tratament coaja de portocala se rade, se amesteca cu putina apa si se aplica pe zonele afectate de acnee.
  4. Lamaia Unul din cele mai simple remedii pentru acnee este aplicarea in mod regulat a sucul de lamaie pe cosuri si acnee. Se lasa sa actioneze timp de maxim o ora dupa care se spala cu apa calduta. 
 5. Usturoiul Datorita proprietatilor sale antiseptice, usturoiul este folosit de foarte mult timp in tratarea acneei. Astfel, pentru uz extern specialistii recomanda pacientilor cu probleme sa se frece cu usturoi crud pe zonele afectate de acnee, deoarece ajuta la curatarea pielii de cosuri, pete si furunculi. 
 Pentru uz intern, specialistii recomanda consumarea a 3 catei de usturoi pe zi, timp de o luna. Aceasta cura purifica sistemul sanguin si curata acneea.
 6. Suc de codriandru si menta O lingurita cu suc de coriandru amescat cu bulbere de curcuma este un alt remediu eficient in tratarea cosurilor si a punctelor negre. Aceasta pasta se aplica in fiecare seara, dupa ce in prealabil fata a fost bine curata.
 Sucul de menta de foloseste asemanator cu sucul de coriandru.
 7. Castravete Castravete ras se aplica pe fata, ochi si gat timp de 15-20 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta. Acesta este un excelent tonic pentru tenurile acneice si previne aparitia cosurilor si punctelor negre. 

ALCOOLISMUL 

 Este o problema deosebit de complexa. 
 Tratatamentul pacientilor pentru a vindeca alcoolismul este de obicei de natura medicamentoasa, pshiologica, dar se pot folosi si cateva remedii naturiste prin care se poate reduce drastic consumul necontrolat de alcool. 
  Afinele – pentru a combate alcoolismul se consuma aproximativ 100 gr afine / zi. 
  Amestec de ierburi – 4 parti de cimbru salbatic se amesteca cu o parte pelin si o parte tintaura. Intr-o cana cu apa fierbinte, se pune o lingura din acest amestec si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara.
 Timp de doua luni se consuma cate o lingura din acest decot, de 3 ori pe zi, inainte de masa. 
 Apa – hidratarea este importanta in tratarea oricarei dependente, deci, daca esti pe punctul de a ceda tentatiei, bea cateva pahare cu apa. Nevoia de alcool va disparea.
 Fierea pamantului – se amesteca fierea pamantului cu pelin in cantitati egale si se puna o lingura din acest amestec intr-un pahar cu apa fierbinte. Se consuma cate o lingura de 3 ori pe zi, timp de 2 – 3 luni. 
 Grapefruit– grefele inlocuiesc cu success nevoia consumului de alcool. Se consuma cate doua grefe la fiecare masa, timp de o luna. 
 Leustean si dafin – in 250 ml de vodka, se pune o radacina de leustean si 2–3 frunze de foi de dafin. Se lasa lasa timp de 2 saptamani intr-un spatiu intunecat, apoi se da alcoolicului sa bea un pahar intreg. Acest remediu va provoca greata pesoanei in cauza, numai la vederea paharului cu alcool, vindecand alcoolismul.
  Macrisul – intr-un litru de apa se pun 25 gr radacina uscata de macris. Se lasa la fiert o ora, apoi 30 de minute la infuzat. Se consuma cate 50 ml de decot de 2 ori pe zi
 Mesteacan – un remediu eficient impotriva dependentei de alcool, este fumul de aschii din lemn de mesteacan presarate cu zahar. Persoana in cauza, trebuie sa inhaleze acest fum. 
 Mierea – se administreaza cate 6 lingurite de miere din 30 in 30 de minute de 3 ori dimineata, apoi dupa fiecare masa cate 4 lingurite, timp de o luna. Apoi se continua cu cate 2 lingurite dimineata tot o luna. Specialisti au ajuns la concluzia ca inclinatia exagerata spre consumul de alcool este semnul lipsei de potasiu din organism, astfel mierea, continand potasiu, va contracara setea de alcool. Acest tratament nu se recomanda persoanelor care sufera de diabet.
 Telina Sucul proaspat de telina este la randul sau eficient pentru tratamentul alcoolismului, indiferent de intesitatea acestei conditii medicale. Astfel, se recomanda administrarea a 1/2 pahar de suc de telina, amestecat cu o cantitate egala de apa 1 data pe zi, timp de 1 luna. 

BOALA  ALZHEIMER 

  Eeste o boală degenerativă progresivă a creierului ce distruge gradat memoria, capacitatea de judecare, atenția, orientarea, comunicarea și efectuarea activitățiilor zilnice. In timp ce boala avansează pot apărea modificări ale personalității, stări de neliniște, agitație sau agresivitate. halucinații, idei delirante. 
 Un consum regulat de afine imbunătăţeste funcţiile creierului şi previn apariţia bolii Alzheimer
  - Spanacul şi căpşunile: au un impact puternic în combaterea declinului creierului şi memoriei. 
 - Polenul: procesul de îmbătrânire a sistemului nervos este încetinit de aminoacizii, vitaminele, mineralele şi enzimele din compoziţia lui. Pentru prevenirea bolii Alzheimer şi a altor tulburări neurologice legate de înaintarea în vârstă, se recomandă efectuarea a 3-4 cure cu polen pe an, de câte o lună fiecare, timp în care se consumă zilnic câte 3 lingurițe de polen. 
 - Păpădia: reprezintă o sursă bogată de lecitină şi conţine, de asemenea, colină. Lecitina măreşte concentraţia de acetilcolină din creier. Bolnavii de Alzheimer au adesea deficit de acetilcolină. Se poate prepara o „supă pentru creier”. Puteţi folosi ca ingrediente: rădăcină, flori şi tulpini de păpădie, boabe de fasole şi linte, nuci măcinate, urzici, seminţe de in şi de mac, orz, grâu încolţit. Puteţi asezona supa cu roiniţă, rozmarin, salvie şi cimbru. Acestea ajută creierul să-şi menţină acetilcolina. Nu e necesar să se folosească toate ingredientele. Găsiţi o combinaţie care vă place sau adăugaţi cât mai multe din acestea în alte supe.
 - Drojdia de bere. Se pot folosi fulgii nutriţionali de drojdie de bere, iar în lipsa acestora, tablete de drojdie care se găsesc în farmacii şi în magazine cu produse naturiste.
  Poate cea mai importantă calitate a acestui supliment nutritiv este faptul că acoperă carenţele de vitamine din complexul B, în condiţiile în care cele nouă vitamine din acest complex sunt indispensabile pentru funcţionarea oricărui organ sau sistem din corp. Complexul B este necesar sistemului nervos şi cardiovascular, contra bolilor de inimă, depresiei şi asteniei. O cură cu drojdie (3 linguri pe zi) durează 20 de zile în fiecare lună.
  - Grâul încolţit. Este foarte bogat în enzime, calciu, magneziu şi alte substanţe necesare bunei funcţionări a creierului. Consumaţi 3-4 linguri de grâu încolţit în cure de 15-20 de zile pe lună. Grâul germinat îl puteţi consuma în salatele de legume sau sub forma unui lapte delicios, preparat cu ajutorul blenderului.
  - Usturoiul influenţează producerea de serotonină – o substanţă chimică cerebrală, implicată în reglarea unui spectru larg de stări şi comportamente, printre care anxietatea, depresia, durerea, agresivitatea, stresul, insomnia şi memoria slăbită. Capacitatea usturoiului de a împiedica degenerarea creierului şi a sistemului imunitar este remarcabilă. 
 - Soia - acest aliment protejează celulele nervoase de degradare și ajută la menţinerea până la vârste înaintate a memoriei şi a altor funcţii mentale. Consumaţi lapte de soia, pe care vi-l puteţi prepara în casă. Una dintre cele mai promiţătoare substanţe, prezentă în toate membranele celulelor, mai ales în cele cerebrale, cu rol în consolidarea memoriei, se numeşte fosfatidilserina. Această substanţă poate încetini, opri și chiar restaura pierderile de memorie. Ea se află în soia.
 - Apa de tărâțe este utilă pentru anemii şi boli nervoase. Se pun 4 linguri de tărâţe şi 2 linguri obligeană (rizom) într-un litru de apă şi se lasă de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se consumă la discreţie, în locul apei, fiind mult îmbogăţită cu vitaminele din complexul B. Pentru a fi mai gustoasă şi mai bogată în vitamine, în apă se poate adăuga suc de lămâie şi miere, în cazul în care nu aveţi diabet sau fluctuaţii de glicemie. Obligeana este un tonic al sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria şi având efecte sedative în tratamentul isteriei, demenţei, epilepsiei. 
 - Uleiul de in (sau seminţe) este bogat în acizi graşi omega-3, favorabili creierului.
 - Seminţele de struguri conţin o puternică substanţă antioxidantă, un bioflavonoid mai puternic de 50 de ori decât vitamina E şi de 20 de ori mai concentrat decât vitamina C. Această substanţă este un adevărat „măturător” al radicalilor liberi – substanţe implicate în îmbătrânirea şi moartea celulară şi în foarte multe boli degenerative, inclusiv cancerul.
 - Ginkgo biloba. Pentru a stimula funcţiile mentale (mai ales memoria) şi circulaţia cerebrală, beţi zilnic două căni de ceai preparat din această plantă sau, şi mai bine, folosiţi pulberea obţinută în râşniţa de cafea, 1 linguriţă de 4 ori pe zi (se păstrează sub limbă 10 minute, apoi se înghite cu puţină apă) în cură de 3 luni, pauză o lună, apoi se reia. Ginkgo poate reduce gravitatea pagubelor produse de un atac cerebral, grăbind îndepărtarea acidului arahidonic (care e toxic şi produce inflamaţii). Are efecte pozitive în tratarea bolilor legate de pierderea memoriei şi deteriorare mintală. 
 - Tinctură de roiniţă şi salvie. Roiniţa este un excelent remediu pe termen lung contra bolii Alzheimer (reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte memoria), contra tulburărilor de memorie post-traumatice, precum şi tulburărilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. Salvia inhibă formarea unor enzime ce blochează procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi memorarea. Salvia favorizează activitatea intelectuală şi îmbunătăţeşte performanţele intelectuale, atât la cei în vârstă, cât şi la tineri. Combinaţi în proporţii egale tinctură de roiniţă şi de salvie. Se administrează câte o linguriţă de tinctură combinată de 4 ori pe zi, în cure de câteva luni. 
- Uleiul esenţial de rozmarin stimulează memoria. Se iau 3-4 picături de 3 ori pe zi, pe puțină pâine uscată.

 AMETELI - VERTIJ

 Ameteala pot fi un semn al existentei unei afectiuni in organism (hipertensiune arteriala, arterioscleroza) si poate avea drept cauze durerile de cap, instalarea unor toxine in organism, inhalarea unor substante toxice si periculoase. 
  Medicina naturista recomanda ca remediu natural in tratarea si disparitia ametelilor urmatorul ceai preparat din plantele: 
 - virnant (Ruta graveolans),
 - cimbrisor (Thymus serpyllum), 
 - frunze de roinita (Melissa officinalis). 
  Pacientul trebuie sa bea din ceast ceai, in fiecare zi, o cana. 
  Ametelile pot cauza si slabirea puterii de concentrare. 
 In acest sens remediul natural recomandat constituie ceaiul preparat cu ajutorul plantelor:
 - flori de arnica (Arnica montana),
 - coada soricelului (Achillea millefolium),
 - sunatoare (Hypericum perforatum). 
 Pentru obtinerea unor efecte binefacatoare trebuie sa se bea trei cani pe zi.

 AMIGDALITA

 Este o boala inflamatorie (congestiva sau purulenta) a amigdalelor caracterizata prin dureri la inghitire, febra, stare de oboseala, dureri de cap.
  Se recomanda supe si creme de zarzavat, pireuri de legume si compoturi de fructe. Dupa cateva zile, cand bolnavul se scoala din pat se poate trece la consumul de alimente crude, la salate si fructe (mere, coacaze negre, portocale, lamai, grape - fruit, kiwi etc).
  Se mai recomanda sucul de lamaie, sucul de gutui si smochinele ce pot fi consumate proaspete (avand proprietati emoilente). 
 De asemenea, se consuma zilnic hrean, ceapa sau doi, trei catei de usturoi de doua, trei ori pe zi intre mese. Usturoiul este un antibiotic natural. Se evita afumaturi, conserve, mezeluri, condimente iuti, fasole si mazare uscata, cafea.
  Se beau ceaiuri calde din plante medicinale: 
Flori de Soc, Flori de Tei, Flori de Musetel, Frunze de Urzica, Coaje de Salcie etc.
  Pentru gargara pot fi folosite urmatoarele plante medicinale: 
 Coaje de Salcie Se face decoct din 4 linguri coaja de salcie la o cana cu apa. Se face gargara din ora in ora. 
 Cimbrul sau Cimbrisorul Sunt plante antiseptice si bactericide fiind recomandate in special in amigdalitele cu puroi.Se face o infuzie din doua linguri planta la o cana cu apa clocotita. Se face gargara la fiecare doua ore.
 Frunze de Salvie Salvia este antiinflamatoare si antiseptica. Se face infuzie cu doua lingurite planta la o cana cu apa. Se face gargara la fiecare doua ore. Cu aceasta infuzie se pot pune si comprese. 
 Flori de Musetel Se face infuzie cu trei lingurite flori la o cana cu apa. Se face gargara din ora in ora. La aceste ceaiuri pentru gargara se pot adauga 30-40 picaturi de tinctura de propolis
 Se mai poate face gargara cu otet de mere si apa, suc sau decoct din gutui. 
 De asemenea, se aplica comprese locale cu felii de cartofi cruzi, mere sau frunze de varza zdrobite.

 ANAMIA

 Este o afecţiune cauzată de scăderea cantităţii de hemoglobină sau a numărului de globule rosii din sânge, poate fi tratată pe cale naturală, o alimentaţie atent concepută fiind cheia unei vindecări rapide.
  Remedii naturale pentru anemie
 Sfeclă Sfecla este de mare ajutor in vindecarea anemiei. Sucul de sfeclă conţine potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi si vitaminele B1, B2, B6, acid nicotinic si vitamina P. Cu un conţinut bogat de fier, sfecla ajută la formarea globulelor rosii. Sucul de sfeclă rosie fortifică si asigura corpului putere si rezistenţă. Este recomandată in special copiilor si tinerilor suferinzi de anemie, la care are efecte maxime. 
 Cimbrisor Frunzele de cimbrisor ajută la formarea sângelui. Frunzele ajunse la maturitate sunt recomandate adolescentelor pentru prevenirea anemiei, care poate fi produsă de pubertate si de menstruaţie. Seminţele de cimbrisor sunt, de asemenea, indicate in vindecarea anemiei, deoarece sunt bogate in fier. 
 Lăptuci Laptuca este un alt remediu pentru această afecţiune, deoarece are un conţinut considerabil de fier. De asemenea, lăptucile sunt considerate si un bun tonic pentru anemie. Fierul din acest aliment este usor absorbit de către organism.
 Spanac Această legumă este o valoroasă sursă de fier si un aliment potrivit pentru orice vârstă, având efecte benefice si asupra altor boli cauzate de lipsa de fier. 
 Soia Soia este bogată in fier si, de asemenea, are o cantitate ridicată de proteine. De cele mai multe ori, persoanele care suferă din cauza anemiei au si probleme digestive, de aceea este de preferat să se consume lapte din soia, pentru că este usor de digerat. 
 Migdale Migdalele conţin cupru. Acesta, impreună cu vitaminele, acţionează ca un catalizator in sinteza hemoglobinei, astfel, migdalele fiind un remediu folositor pentru anemie. 
 Reţetă: 7 migdale se ţin in apă timp de două ore, se indepărtează coaja rosiatică, apoi se sfărâmă până se transformă intr-o pastă care trebuie mâncată in fiecare zi, timp de trei luni. Mierea Mierea este un remarcabil producător de hemoglobină pentru corp. Aceasta are un conţinut ridicat de fier, cupru si mangan. Ia 2-3 linguri (30-45 ml) de miere zilnic, in oricare formă iţi place - in apă călduţă, in cerealele de la micul dejun, pe pâine prăjită sau ca atare.

  APENDICITA

  Este o inflamatie a apendicelui si poate sa fie cronica sau acuta. Inflamarea apendicelui apare cand apendicele este blocat total sau partial de diferite resturi. 
  Alte cauze pot fi : traume, tumori, foliculi limfoizi mariti, viermi intestinali. 
 Remedii naturiste 
1. Uleiul de ricin. Este un ulei foarte bun pentru apendicita. Poate debloca acel canal infundat si reduce inflamatia. Uleiul de ricin luat pe cale orala ajuta tratarea constipatiei. Luati un bandaj mai gros, chiar si o carpa sau prosop si puneti peste ea 2 linguri de ulei de ricin. Stati pe spate si puneti-va pe abdomen prosopul sau carpa inmuiate cu uleiul de ricin. Repetati procesul de 3-4 ori pe saptamana timp de 2-3 luni. 
 2. Usturoiul. Este foarte bun in tratarea apendicitei, reducand inflamatia si scazand durerea cauzata de apendicele inflamat. Mancati 2-3 catei de usturoi pe stomacul gol in fiecare dimineata. Se mai pot lua si capsule cu praf de usturoi de la plafar. 
 3. Ghimbir. Are proprietati inflamatorii si ajuta la tratarea apendicitei, ajutand in acelasi timp la eliminarea senzatiei de voma. Puneti o lingurita de ghimbir ras la o cana de apa. Se fierbe timp de 5-10 minute. Beti acest ceai de ghimbir de 2-3 ori pe zi. Mai puteti sa va ungeti abdomenul cu ulei de ghimbir de cateva ori pe zi sau puteti sa luati capsule cu ghimbir de la plafar. 
 4. Seminte de schinduf. Aceste seminte sunt foarte bune in tratarea apendicitei. Previne depunerea deseurilor intestinale si la acumularea de mucus in exces in apendic. Puneti doua lingurite de seminte de schinduf la o cana de apa. Fierbeti apa timp de 10-15 minute, strecurati si beti acest ceai odata pe zi (se bea caldut). Semintele de schinduf pot fi adaugate in mancare zilnic pentru a reduce inflamarea si durerea. 
 5. Lamaia. Este si ea de asemenea buna in tratarea apendicitei. Sucul din lamaie ajuta la o buna digestie si la prevenirea constipatiei, scade durerea cauzata de apendicele inflamat. Vitamina C intareste sistemul imunitar care va lupta impotriva infectiei. Stoarceti o lamaie si amestecati zeama rezultata cu o cantitate egala de miere de albine. Consumati aceasta compozitie de cateva ori pe zi timp de cateva saptamani. 
 6. Busuioc. Este bun la scaderea febrei cauzate de apendicita. De asemeni este bun si la tratarea balonarii si a indigestiei. Fierbeti intr-o cana o mana de busuioc si o lingurita de ghimbir, pana cand apa scade la jumatate. Adugati putina miere de albine si beti acest ceai de doua ori pe zi timp de cateva zile si febra va scadea. Daca vreti sa scapati de gazele intestinale, zdrobiti 5-6 frunze de busuioc si amestecati-le cu un sfert de lingurita de sare de mare , putin piper negru macinat si 2-3 linguri de iaurt. Consumati aceasta pasta jumatate dimineata si jumatate seara. Puteti chiar sa mestecati zilnic cateva frunze de busuioc pentru a tine sub control simptomele apendicitei. 
 7. Menta. Este foarte buna in tratarea simptomelor apendicitei cum ar fi: durerea, voma, gazele intestinale si greata. Fierbeti o lingurita de frunze de menta proaspete timp de 5-10 minute. Adaugati putina miere de albine si beti acest ceai de 3 ori pe zi timp de cateva saptamani. 
 8. Ginseng. Este un foarte bun anti-inflamator, reducand inflamatia si durerea cauzate de inflamarea apendicului. Puneti 7-8 feliute de ginseng in 3 cani de apa si fierbeti un sfert de ora. Adaugati putina miere de albine si lasati sa se raceasca. Beti acest ceai de ginseng de doua ori pe zi timp de cateva luni. 

ARTRITA

 Este o afectiune inflamatorie a articulatiilor, si are diferite forme de manifestare, insa cele mai frecvente sunt artrita reumatoida si osteoartrita.
  Osteoartrita este o afectiune degenerativa a articulatiilor, care, de regula, apare in randul persoanelor in varsta. Aceasta afectiune se carcaterizeaza prin deteriorarea cartilajului care protejeaza si inveleste suprafetele articulare.
  Remedii naturiste 
 1. Suc de cartofi Tratamentul cu ajutorul sucului proaspat de cartofi este considerat unul din cele mai eficiente tratamente pentru afectiunile reumatice si artrite. Aceasta metoda de tratament este cunoscuta si folosita de cateva secole. Metoda traditionala de preparare a sucului de cartofi Un cartof de dimensiuni medii, necuratat, se taie in felii foarte subtiri, care apoi sunt lasate peste noapte intr-un vas cu apa rece. Apa in care a stat cartoful trebuie bauta dimineata pe stomacul gol. 
 2. Alte sucuri proaspete Un pahar cu ceai verde, extras din orice leguma cu frunze verzi, amestecat cu parti egale de suc de morcov, telina si sflecla rosie constituie un foarte bun remediu pentru artrita. Actiunea alcalina a sucului proaspat dizolva acumularile de reziduuri din jurul articulatiilor si tesuturilor. La fel de benefic este si un pahar cu suc proaspat de ananas, deoarece enzimele de bromelaina din ananas reduc inflamatiile cauzate de artrita reumatoida si osteoartrita. 
 3. Seminte de susan Extrem de eficiente in prevenirea durerilor articulare sunt semintele din susan negru. Intr-o cana cu apa se lasa la macerat, peste noapte, o lingurita de seminte de susan negru. Dimineata, atat apa cat si semintele trebuie consumate pe stomacul gol.
 4. Cuprul Apa potabila tinuta peste noapte intr-un recipient de cupru acumuleaza cupru, despre care se stie ca ajuta la consolidarea sistemului muscular. Din acelasi motiv, specialistii recomanda sa fie purtate inele sau bratari din cupru. 
 6. Usturoiul Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, usturoiul este un alt remediu benefic pentru artrita. Pentru tratament se recomanda consumarea usturoiului crud sau gatit, in functie de preferinte.
 7. Bananele Eficienta bananelor in tratarea artritei este data de continutul ridicat de vitamina B6. Pentru tratament se recomanda un regim alimentar timp de 3-4 zile la fiecare 2 luni, bazat numai pe banane. Astfel, se poate consuma 8-9 banane pe zi si nimic altceva.
 9. Lucerna Ceaiul din lucerna, mai ales din semintele acesteia, s-a dovedit extrem de eficient in tratarea artritei. Specialistii ne recomanda sa consumam, zilnic, 3-4 pahare cu ceai din seminte de lucerna, timp de cel putin o saptamana

ARTROZA

 Este o afecţiune articulară cronică, ce se caracterizează prin deteriorarea cartilajului articular. În general, sunt afectate articulaţiile membrelor inferioare şi coloana vertebrală. 
 Metode naturiste cu efect pozitiv împotriva artrozei 
 1. Aplică pe locul cu dureri frunze proaspete de varză. Tratamentul durează 2-3 zile, iar frunzele de varză se schimbă o dată la 8 ore. 
 2. Cataplasmă din 50 g hrean ras amestecat cu puţină apă fierbinte, atât cât să se formeze o pastă, apoi tamponează un tifon cu acest amestec şi înveleşte-ţi locul dureros timp de 1-2 ore, după care îndepărtează tifonul. 
 3. Masează-ţi locul bolnav cu tinctură de gălbenele (se găseşte la pla-far) de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. 
 4. Amestecă 50 g de pedicuţă (se găseşte la plafar, fiind o plantă de leac care conţine radiu) cu puţină apă caldă, atât cât să se umezească planta, după care aplică pe un tifon care se aşază pe locul în care te doare. De preferat este ca acest tratament să fie urmat pe perioada nopţii, când te odihneşti. 
 5. Împotriva durerilor provocate de artroză este foarte eficient şi biterul suedez. Pune-ţi o compresă cu acest lichid timp de patru ore pe zona afectată. 
 6. Fă-ţi o infuzie din două linguri de frunze uscate de urzică la 250 ml apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 10 minute după care poţi să bei lichidul treptat, cu înghiţituri mici. Se bea de trei ori pe zi, la o jumătate de oră după mesele principale. 
 7. Prepară-ţi o infuzie din 1-2 linguriţe de cătină la 250 ml apă clocotită şi lasă la infuzat, timp de 10 minute. Acest preparat se bea de 2-3 ori pe zi, după mesele principale. 
 8. Băile fierbinţi cu infuzie de paie uscate de ovăz. Aceasta se prepară din 10 g de paie uscate de ovăz la 5 litri de apă. Lichidul se strecoară şi se toarnă apoi în apa de baie. Tratamentul trebuie urmat cel puţin 21 de zile.

ASTMUL BRONSIC

  Este o boală inflamatorie cronică care afectează căile respiratorii și cauzează dificultăți în procesul de respirație, atât la inspirație, cât și la expirație. 
 Tratamente naturale 
 1. un kilogram de usturoi se curăță și se împarte în două cantități egale, în 2 vase diferite de cel puțin un litru, după care se fierbe timp de 2 ore la foc mic. Se strecoară, iar lichidul se omogenizează cu un kilogram de miere de albine organică. Din acest amestec se administrează câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înaintea meselor principale;
 2. 4-5 cepe se pun la fiert într-un litru de apă (cu tot cu foi, dar spălate bine) și se lasă să fiarbă pentru 15 minute la foc mic, după care se strecoară. În lichidul obținut, pentru fiecare 100 ml se adaugă 100 g de miere de albine, se omogenizează și se administrează de 2 ori pe zi, dimineața și seara, cu jumătate de oră înainte de masă; 
 3. 2-3 mâini de boabe de fasole din soiul fasole bob se prăjesc, după care se macină sau se dau prin râșnița de cafea până se obține pulbere, apoi se cern. Șase linguri din această pulbere se omogenizează cu jumătate de kilogram de miere de albine, preparat din care se administrează o linguriță, de 3 ori pe zi, până la dispariția bolii; 
 4. unui dovleac galben copt, de dimensiuni mici, i se taie capacul și se adaugă miere de albine până când se umple. Dovleacul nu se curăță în interior înainte de a pune mierea. Zilnic, de 3-4 ori pe zi, se va lua câte o lingură de dovleac cu miere, până când acesta este complet consumat.

  ATEROSCLEROZA

  Este o afectiunie a aparatului cardiovascular, caracterizata prin ingrosarea peretelui arterial. Vaselele care hranesc inima (arterele coronare) si arterele de la creier prezinta cel mai ridicat risc de a fi afectate de aceasta afectiune degenerativa. 
 Ateroscleroza cauzeaza pierderea elasticitatii vaselor sanguine si ingustarea arterelor mici, fapt care interfereaza cu libera circulatie a sangelui.
  Remedii naturiste
 1. Lamaie Unul din cele mai eficiente remedii naturiste pentru tratarea aterosclerozei este coaja de lamaie, deoarece are cel mai mare continut de vitamina P, care consolideaza intreg sistemul arterial. Mod de preparare Pentru a realiza un medicament, coaja de la 1-2 lamai se toaca marunt, se acopera cu apa fierbinte si se lasa la macerat timp de aproximativ 12 ore. Se recomanda consumarea unei lingurite cu coaja de lamaie la fiecare 3 ore, sau imediat sau dupa fiecare masa. 
 2. Patrunjelul Deoarece contine substante care ajuta la buna functionarea a vaselor de sange, mai ales a celor capilare, patrunjelul este considerat un alt remediu eficient in tratarea si prevenirea aterosclerozei. De asemenea, patrunjelul poate fi administrat sub forma de ceai – o lingurite cu patrunjel uscat se pune la o ceasca de apa si se lasa la fiert timp cateva minute. Potrivit specialistilor, pentru ca tratamentul sa dea rezultate rapide se recomanda consumarea a 2-3 cesti de ceai zilnic. 
 3. Suc de legume Sucul de sfecla consumat zilnic este extrem de benefic in cazul pacientilor cu ateroscleroza, deoarece sfecla este un foarte bun solvent pentru depozitele de calciu neorganic. De asemenea, recomandate sunt si sucurile de morcov sau spanac. Aceste sucuri trebuie consumate, zilnic, intr-o cantitate de 500 ml, sau pot fi combinate. Cand consumi un amestec din aceste sucuri de legume, trebuie folosita urmatoare proportie: 300 ml suc de morcovi si 200 ml suc de spanac. 
 4. Mierea Mierea este considerata un remediu eficient in tratarea aterosclerozei, deoarece este usor de digerat si de asimilat. Pentru tratament se recomanda consumarea, inainte de culcare, a unui pahar cu apa unde se adauga o lingurita de miere si sucul de la o jumatate de lamaie. 
 5. Ceapa si usturoiul Potrivit studiilor realizate recent, ceapa si usturoiul ajuta in prevenirea aterosclerozei. Din aceasta cauza specialistii recomanda ca aceste legume sa fie introduse in dieta zilnica, acestea putand fi consumate proaspete sau in mancare, dupa preferinte. 
 6. Ulei de masline sau seminte de in Se recomanda folosirea uleiurilor vegetale, de masline, seminte de in, floarea soarelui, insa numai in cantitati medii.