Pagini

L

Laringita 

  Este o inflamaţie a mucoasei laringelui. Inflamaţia acută sau cronică a laringelui nu este o boală independentă; ea se asociază cu bolile identice ale căilor respiratorii.
  Boala se manifestă prin răguşeală, uscăciunea gâtului, greutate la înghiţirea alimentelor şi mai ales prin tusea seacă, cu senzaţia de înecare. 
 Dintre cauzele cele mai comune, care declanşează această afecţiune sunt: răcelile sau gripele, refluxul acid supranumit şi refluxul gastro-faringian, suprasolicitarea vocii, în urma aclamării unui eveniment, factori climatici (frig, umezeală), impurităţi atmosferice: praf, gaze, vapori toxici etc. Semnul caracteristic al bolii, răguşeala, poate să se agraveze până la afonie completă. 

 Tratamentul cu remedii naturiste specifice:

  Ceaiuri, macerate şi cataplasme cu plante medicinale.
  Busuiocul - infuzia de busuioc este indicată în cazul durerilor de gât, având efect de decongestionare a laringelui şi căilor respiratorii.
  Brâncuţa - este utilă în combaterea virozelor respiratorii, însoţite de pierderea vocii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Vasul trebuie să stea acoperit timp de 15 minute, după care ceaiul se strecoară. Dacă nu aveţi contraindicaţii, îndulciţi infuzia cu miere, pentru că va fi mai eficientă. 
 Ceapa reface vocea! Puţini bolnavi ştiu că, în caz de laringită, ceapa combate tusea şi, în plus, reface vocea. În astfel de situaţii, se taie o ceapă cu coji cu tot şi se fierbe în 250 ml de apă clocotită timp de 15 minute. După aceea se strecoară şi ceaiul se îndulceşte cu miere, după gust.
  Cimbrul ajută la refacerea vocii, în afecţiunile cronice. Ceaiul se prepară din două linguriţe de plantă care se infuzează în 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă timp de zece minute, apoi se strecoară. Se consumă câte trei ceaiuri pe zi, până la vindecare.
  Fructele de pădure ( afin, coacăz, zmeur, merişor) influenţează corzile vocale şi ajută la refacerea lor. Ceaiurile din fructe de pădure sunt băuturi ideale
  Lemnul-dulce este un remediu foarte bun atât pentru laringită, cât şi pentru tuse. Ceaiul se prepară din două linguriţe de pulbere, obţinută din rădăcină, care se macerează, vreme de două ore , în 250 ml de apă rece. Leacul se strecoară după două ore şi se bea pe parcursul zilei.
  Lumânărica ! Iată o plantă cu efecte terapeutice deosebite. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml cu apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute, apoi se strecoară lichidul. Se consumă câte trei căni de infuzie pe zi .
  Nalba, o plantă cu efect deosebit de emolient. Se administrează sub formă de infuzie (preparată din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană de 250 ml apă clocotită ). Două căni de infuzie pe zi grăbesc vindecarea. De asemenea, este foarte eficient şi maceratul de nalbă obţinut la rece : o linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la macerat într-o cană de 250 ml cu apă, la temperatura camerei, timp de 30 de minute. După strecurare, se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat, iar leacul se consumă fracţionat pe parcursul unei zile. 
  Pătlagina este un remediu dovedit pentru decongestionarea laringelui şi a căilor reapiratorii. Planta este administrată sub formă de infuzie şi de sirop. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă mărunţită şi o cană cu apă de 250 ml de apă clocotită. De asemenea, tratamentul cu sirop de pătlagina este recomandat mai ales în cazul tusei, fie că este vorba despre tusea uscată, iritativă, spastică sau cu expectoraţie vâscoasă. 

Leucemia – Cancer de sânge

  Leucemia este un cancer al celulelor sângelui sau ale măduvei osoase caracterizat printr-o creștere anormală a celulelor albe din sânge. Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice.

  Remedii naturiste recomandate:

  Mierea propolizată este un remediu antiinfecţios excepţional având şi efecte imunostimulatoare foarte puternice. Pe deasupra, proprietăţi stimulatoare şi regeneratoare ale măduvei hematogene osoase sunt deţinute de tinctură de propolis. Propolisul conţine esteri ai acizilor fenolici - compuşi beneficiu în cazuri de leucemii. Se obţine punând în 8 linguri de miere (polifloră) 4 linguriţe de tinctură de propolis, după care se amestecă bine până se omogenizează. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură de miere propolizată, în cure de 3 săptămâni. Se face pauză 1 săptămână şi se poate face altă cură.
  Stimularea hematopoiezei (sinteza de elemente figurate sanguine) se realizează prin consumul constant de suc de sfeclă roşie, capabil să îmbunătăţească vizibil calitatea ţesutului medular hematoformator. Sucul de sfeclă se bea în combinaţie cu alte sucuri de legume (preferabil de morcov), în proporţia: o parte suc de sfeclă (50 ml), 2 sau 3 părţi suc de morcov (150 ml sau 200 ml). Este bine să creşteţi doza de suc de sfeclă roşie până ajungeţi la 300-400 ml pe zi. 
  Sucul proaspăt de urzică are efecte foarte bune în tratarea diferitelor forme de leucemie şi alte tipuri de cancer. Extrem de bogat în clorofilă, sucul de urzică este un excelent purificator pentru sânge. Acest preparat anihilează radicalii liberi, remineralizează şi vitaminizează organismul, are puternice efecte depurative, stimulează procesele de hematopoieză şi are efecte antiinflamatoare şi antitumorale. Se consumă 2-3 pahare pe zi, cură îndelungată.
  Sucul de la 2 lămâi/zi. Lămâia este un activator al globulelor albe, un tonic al sistemului nervos, un bun curăţitor al sângelui, are o acţiune hematopoietică bună (sinteza elementelor figurate ale sângelui). Lămâia este bogată în vitamina C (agent antioxidant şi stimulent al imunităţii) şi alte substanţe anticanceroase (lactone şi cumarine), ce fac din ea un adevărat „măturător” al tumorilor. Poate fi folosit şi grepe-fruit-ul roşu care este bogat în licopen.
  Strugure (roşu sau negru) -1-3 pahare/zi. Conţine substanţe cu efecte anticancerigene puternice: acidul elagic, quercitina, resveratrolul, seleniu. Este un dizolvator puternic al tumorilor. Când se consumă suc de struguri, ţesuturile bolnave şi degenerările grase, toate formele de materie morbidă par să se fragmenteze în particule minuscule şi să fie aruncate în fluidul sanguin pentru a fi duse la organele de eliminare.
  Cătină - suc, 1-2 pahare/zi. Cătina este foarte bogată în substanţe ce combat cancerul: vitamina C, beta-carotenul (care este bun stimulator al imunităţii, acţionând sinergie cu interferonul şi protejând timusul).
  Suc de măceşe - 1-2 pahare/zi. Măceaşa nu are rival în ce priveşte conţinutul în vitamina C şi este bogată în provitamina A, vitamina PP şi alte fitoelemente. Se folosesc măceşe bine coapte, puţin moi, culese toamna foarte târziu. Se pun în blender, se adaugă apă cât să le depăşească puţin. Se mixează bine, apoi se strecoară prin tifon dublu, pentru a fi reţinuţi perişorii. Se adaugă miere după gust sau se bea simplu. 
 Cura de sucuri şi crudităţi, timp de 1 an. Se introduc treptat în alimentaţie salatele de crudităţi (de fructe şi zarzavaturi), instituindu-se un program de 2-3 mese regulate pe zi, fară să se mănânce nimic între mese. Se va consuma câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, cu 30 de minute. Se recomandă suc de sfeclă roşie, urzică, orz verde, pătrunjel, strugure, cătină, fructe de sezon, etc. în această perioadă se pot consuma germeni de cereale, seminţe de dovleac (cât mai multe), floarea soarelui, susan, in, migdale, polen etc