Pagini

R

Despre rahitism

  Rahitismul este o boala a copilului provocata cel mai adesea de carenta in Vitamina D (avitaminoza D). Este o boala a sistemului osos, caracterizata prin oase moi si osificare tarzie, determinata de depozitarea insuficienta a fosfatului si a carbonatului de calciu, ca urmare a unor tulburari survenite in metabolismul acestor elemente. 

 Fitoterapie. 

 Nucul - se folosesc frunzele maruntie pentru prepararea infuziei simple. Se consuma una-doua cani pe zi.
 Mesteacanul - Tulburarile de calcefiere-decalcefiere la copii si tineri se pot controla prin consumarea a cate 25-50 de picaturi de trei ori pe zi, din maceratul glicerinat produs de firmele de profil. Durata curei este de trei luni.
 Pinul - pulberea obtinuta din acele de pin se poate administra cu putina miere, acelasi efect antirahitic avandu-l si siropul, din care se iau 2-3 lingurite pe zi.
 Coada-calului - se amesteca pulbere de planta uscata cu miere si se ia de trei-patru ori pe zi cate o lingurita. Spanacul- se consuma ca atare, preferabil in salata de cruditati, sau sub forma de suc (100 ml/zi in 5 doze).
 Varza - se beau zilnic 150 de ml de suc, in amestec cu suc de morcovi, pentru atenuarea gustului neplacut. Acelasi efect il are si consumarea de varza cruda, ca salata sau in preparate culinare usoare. 
  Caisul -fructele mature, consumate ca atare sau transformate in suc sunt recomandate in rahitism si intarzieri de crestere.
 Uleiul de peste - Cel mai bun produs pt copii este considerat a fi uleiul din ficat de cod pentru copii, care are gust natural de peste proaspăt si cea mai mare cantitate de vitamina D si de omega-3; este un amestec de ulei din ficat de cod si ulei de ton.

 Reumatismul 

 Reumatismul este o afectiune dureroasa, acuta sau de cele mai multe ori cronica, care stanjeneste buna functionare a aparatului locomotor.
 Denumirea generica de reumatism este atribuita diferitelor dureri sau probleme ale incheieturilor, oaselor sau muschilor.
 Generalitati despre bolile reumatice, preparate fitoterapeutice facute acasa, plante medicinale recomandate, apiterapie totul pe
                                 http://reumatice.blogspot.ro/  

 Rinita 

 Rinita este inflamatia, care se produce in ochi, nas si gat, ca urmare a raspunsului organismului la contactul cu iritantii aerieni si eliberarea histaminei,. Histamina determina inflamarea si productia de lichide in liniile fine ale pasajelor nazale, sinusale si oculare.
  Exista trei tipuri de rinita:
  rinita infectioasa, care include infectia bacteriana acuta si cronica,
  rinita non-alergica cu formele: autonoma, indusa de medicamente, atrofica si gustativa, precum si rinita medicamentoasa,
  rinita alergica
 Dacă este tratată la timp, boala se vindecă în 4-7 zile, dar netratată se complică în rinită cronică, lezarea mucoasei nazale, răguşeală, tuse cu expectoraţie, sinuzită, laringită, traheită, traheo-bronşită, cu febră şi uşoare dureri de cap, astenie, anemie, stare generală uşor alterată. Adesea, rinitele pot fi însoţite de unele boli infecţioase (gripă, amigdalită, pneumonie, difterie, otite, rujeolă, scarlatină).

  Tratamentele terapeutice 

              Folosesc plante care conţin substanţe cu proprietăţi antihistaminice şi decongestive, aplicate sub formă de infuzii, decoct, inhalaţii, spray-uri nazale sau unguente
- infuzii din flori (de muşeţel, soc, tei, lavandă), frunze (de mentă, roiniţă, salvie), herba (de coada-şoricelului, busuioc, rostopască, sovârv, trei-fraţi-pătaţi, turiţă mare), care provoacă transpiraţie, scad temperatura şi au efect antinevralgic;
 - decoct din frunze (de Buxus, vâsc, măslin, eucalipt, muguri (de coacăz negru), fructe (de anason şi măceş) şi scoarţă (de stejar şi salcie), cu rol vitaminizant, tonic şi diuretic;
 - infuzie de tei (două linguriţe la 250 ml apă), din care se beau două-trei căni pe zi sau se fac inhalaţii şi spălături nazale, având acţiuni sudorifice, antitermice, expectorante şi sedative.
 - inhalaţii repatate de 3-4 ori pe zi cu decoct din muşeţel, lavandă, salvie, busuioc, coada-şoricelului, soc, tei, cimbrişor, sovârv, afin (frunze), eucalipt şi cuişoare;
 - comprese pe frunte sau sinusuri cu bitter suedez sau cu soluţii 10% de tinctură de propolis; 
- tampoane nazale cu extracte uleiose de mentă, salvie, cimbrişor, cimbru de cultură (Thymus), rozmarin şi sovârv.

  Apiterapia recomandă: 

 - soluţie 5% de propolis, din care se pun câte 5 picături în fiecare nară, de 3 ori pe zi.
 - soluţie de propolis în glicerină, preparată din 30 g propolis mărunţit în 100 mg alcool 960, care se macerează timp de 7 zile; după strecurare prin tifon se amestecă cu o parte dublă de glicerină şi se tamponează mucoasele nazale de una-două ori pe zi, timp de 10-15 zile;
 - unguent de propolis 20% în vaselină, cu care se ung nările de două ori pe zi;
 - soluţie proaspătă de miere de albine, diluată 50% cu apă distilată, care se păstrează la întuneric şi răcoare, într-un vas închis ermetic; se foloseşte pentru tamponarea nărilor, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, timp de minimum 20 de zile.

  Remedii pentru rinitele cronice

 În rinitele cronice hipertrofice se insistă pe tratamente cu:
 - infuzie dintr-o linguriţă herba de cimbrişor la 200 ml apă fierbinte, din care se beau 2-3 căni pe zi, având proprietăţi dezinfectante şi antiseptice ale căilor respiratorii;
 - infuzie de lavandă (două linguriţe flori în 250 ml apă clocotită), din care se beau două ceaiuri pe zi, cu efecte datorate conţinutului în ulei volatil antiseptic, dezinfectant şi antispasmodic;
 - infuzie de muşeţel (două linguriţe flori la 200 ml apă clocotită), din care se beau două-trei ceaiuri pe zi sau se foloseşte în inhalaţii şi spălături nazale;
 - infuzii din frunze de rozmarin (o linguriţă la 200 ml apă fiartă), din care se beau două căni pe zi, cu efecte bacteriostatice asupra unui mare număr de germeni.

   Retentia urinara

  Retentia urinara este imposibilitatea eliminarii in totalitate a urinii din vezica urinara. 
 Cauze ale retentiei urinare: 
 1. Obstructie in tractul urinar: ingustare a colului vezical, un calcul sau un fibrom uterin.
 2. Boli nervoase sau leziuni ale maduvei spinarii 
 3. Adenomul de prostata 
 4. Infectie urinara
 5. Medicamentele
 6. Cistocel si rectocel 
 7. Constipatie 
 8. Stricturi uretrale
  Alte cauze Abuzul de alimente, dar mai ales de alcool provoaca o decompensare cu consecinte in retinerea de urina in vezica fara posibilitatea de a o elimina.
  La tineri, indiferent de sex, alcoolul aduce in mod neasteptat retentia de urina.
  Alimentele acide duc la retentie, dar si alimentele bogate in grasimi saturate. Si condimentele produc retentie de urina.

  Tratamente naturiste

  Pe langa tratamentul alopat puteti apela si la plante medicinale, numai cu acordul doctorului.
 1. Cataplasme de ceapa Ceapa se taie marunt si se aplica in partea de jos a abdomenului pe o bucata de panza in strat de 1 cm, direct cu ceapa pe piele. Se poate tine aceasta cataplasma 1 ora.
 2. Cataplasme externe cu boabe de ienupar maruntite care se aplica la fel ca in cazul cepei.
 3. In cazul oliguriei si a retentiei urinare unul dintre cele mai bune tratamente naturiste este patrunjelul. Se face un decoct din 25 g de seminte de patrunjel la 500 ml apa care se tin 5 minute. Se bea cate o ceasca cu o ora inainte de mesele de pranz si seara. O alta metoda este cura cu ceai de radacina de patrunjel. Se fierb 3 kg de radacina in 5 litri de apa, pana cand scade la jumatate. Se lasa la racit si se adauga 0,5 kg de miere. Se bea cantitatea in decursul a 3 zile, fara a manca sau bea nimic altceva. 
4. Pentru bolnavii cu greutate la urinat se recomanda sa se consume dimineata pe stomacul gol urmatoarea reteta: pe o felie de paine se pune unt de vaca (produs de catre tarani din lapte nepasteurizat) si ceapa rosie, cat mai multa taiata marunt. Este cel mai simlu tratament si foarte eficient.
 5. In caz de anurie se recomanda musetelul fiert in vin. Puneti 5 lingurite cu varf de flori de musetel uscate intr-un litru de vin. Fierbeti 10 minute, strecurati si lasati 15 minute. Beti 2 cani pe zi din acest preparat, una dimineata si una seara.
 6. Telina ajuta la imbunatatirea urinarii. Se va face un ceai din 2 lingurite de tulpini maruntite care se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera 10 minute, se strecoara si se beau 2 ceaiuri in cursul unei zile. 
 7. Contra oliguriei beti 4-6 cani pe zi de infuzie cu mere. Decojiti pielita de la cateva mere si macinati-o fin. Puneti 1 lingurita din pudra obtinuta in 200 ml de apa pentru a prepara infuzia.
 8. Tot la bolnavii cu retentie urinara, dar care prezinta atonie vezicala, se recomanda bai de sezut cu traista-ciobanului, coada-soricelului si/sau coada-calului. Puneti 100 g de planta la 5 litri de apa si lasati la macerat 12 ore. Faceti bai de sezut cu preparatul obtinut.
9. In cazul in care anuria apare din cauze neurologice, ca prim tratament se vor administra unul din urmatoarele tratamente care sunt uneori mai eficiente ca cele sintetice:
 - Cel mai indicat este sa se inceapa cu talpa gastii. Aceasta contine o substanta numita leonurina care o face sa fie socotita poate cea mai utila planta in aceasta afectiune. Se pun 2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita, se acopera 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se mai poate folosi tinctura 10 picaturi-1 lingurita de 3 ori pe zi, diluate cu putina apa, luate inainte de masa.
 - Se continua cu tratamentul cu sunatoare. Se pune sub limba un varf de cutit de praf, se tine 10 minute, apoi se va inghiti cu putina apa. Se mai pot bea 2-3 ceaiuri de sunatoare in cursul unei zile (1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita).
 - Daca primele 2 tratamente nu dau rezultate se va lua tinctura de valeriana, cate 10 picaturi diluate cu putina apa. Se pot lua de 3-4 ori pe zi.
 - Hameiul este o planta utila in afectiunile neurologice si pentru faptul ca este un anafrodisiac renumit datorita componentei sale. Se indica mai ales la cei tineri. Se va face un ceai din 1 lingurita de inflorescente maruntite care se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.