Pagini

D

Diabetul zaharat (DZ)

 este in principal de doua feluri:
 1. Diabetul zaharat de tip 1 juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii si tineri. Este considerat o boala autoimuna, adica sistemul imunitar propriu ataca celulele secretoare de insulina si le distruge. Ca urmare, nu se mai secreta insulina si in acest caz bolnavii vor avea nevoie de administrare de insulina prin injectii toata viata. 
 2. Diabetul zaharat de tip 2, de maturitate, care apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si este cea mai raspandita forma de diabet. La acesti bolnavi, pancreasul nu produce suficienta insulina sau insulina produsa nu poate fi folosita eficient. Urmarea este tot acumulare glucozei in sange adica hiperglicemia. 

 Diagnosticarea diabetului zaharat Acest diagnostic se bazeaza pe determinare glicemiei din sangele venos, de peferinta dimineata pe nemancate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate in zile diferite pun diagnosticul de diabet. Diagnosticul de diabet se mai poate pune si in cazul in care se determina ocazional o glicemie de peste 200mg/dl in prezenta unor simptome sugestive pentru diabet. 
 Glicemia ocazionala este glicemia determinata in orice moment al zilei, fara a tine cont de momentul ultimei mese. 
 Dieta alimentara in diabetul zaharat 
 Pentru a fi eficient, regimul dietetic pentru diabet trebuie individualizat functie de varsta, sex, activitate fizica, preferinte alimentare, dar si eventualele boli asociate (hipertensiune arteriala, obezitate, afectiuni renale). 
 Pacientul bolnav de diabet zaharat trebuie sa respecte in dieta alimentara principiile piramidei alimentatiei sanatoase.  
Vezi Carte de bucate pentru diabetici
 Topinambur - misteriosul cartof care reglează glicemia. Contine proteine, dar deloc grasimi si, poate surprinzator, este lipsit de amidon, ceea ce il face recomandat persoanelor cu diabet. 
  Este cel mai mare depozit de inulină din natură si este leguma ideală în diabet.
Administrarea de topinambur duce la o scădere a valorilor glicemiei, dar şi la o stabilizare a acestora, atît la persoanele sănătoase, cît şi la cele care deja suferă de diabet de tip II.
 Reduce procentul de trigliceride din sînge. 
 Inulina din compoziţia topinamburului normalizează flora intestinală, stimulează peristaltismul intestinal, fiind un remediu blînd şi totodată puternic. 

 
 Momordica – castravetele amar
 Printre substantele nutritive descoperite in compozitia sa, se regasesc vitaminele A, B1, B6, B9, B12, C, E si K, dar si minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier si zinc. De asemenea, momordica contine cantitati mari de fibre alimentare si carbohidrati.
 
Principalele calitati ale plantei sunt: hipoglicemianta, hipocolesterolemianta, reminalizanta, vitaminizanta, antibiotica, antitumorala,antivirala, stimuleaza sistemul imunitar, antiparazitar. 
 In fitoterapie sunt utilizate frunzele si fructul. 
 Pentru a preveni sau trata diabetul zaharat beţi un pahar cu suc proaspăt de castravete amar în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, adăugaţi în meniul zilnic seminţe măcinate de castravete amar sau preparaţi un decoct prin fierberea unor bucăţi din acest fruct în apă. 
 Aveţi grijă să nu luaţi în acelaşi timp şi medicamente pentru micşorarea nivelului de zahăr din sânge, deoarece riscaţi să suferiţi o scădere dramatică a glucozei!  
Toate detaliile le gasesti aici>
(da clic lincul urmator) -> http://alimentatia-diabeticului.blogspot.ro

Depresia 

  Depresia este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul. 
Depresia este o boală care poate afecta pe oricine și oricând. 
 Pentru a vorbi de depresie, adică de boală (denumită şi tulburare depresivă majoră), simptomele trebuie să aibă anumite caracteristici:
  1. sa fie prezente în cea mai mare parte a zilei
  2. aproape în fiecare zi
  3. timp de cel puțin 2 săptămâni
  4. să fi apărut relativ de curând sau să fie în mod evident agravate, în comparație cu starea de dinainte

  Sunatoarea este cel putin la fel de eficace ca si medicamentele antidepresive standard pentru tratarea formelor usoare, dar si a tulburarilor depresive moderate 
 Ceaiul de sunatoare amelioreaza starile de anxietate si imbunatateste calitatea somnului. In plus, are o influenta pozitiva asupra stomacului prin faptul ca reduce aciditatea gastrica si sprijina functionarea normala a ficatului. 
 Sunatoarea ajuta in mod natural la:
  • atenuarea tulburarilor de somn,
  • promovarea starii de relaxare,
  • cresterea nivelului de energie fara a genera stari de nervozitate si iratibilitate.
  Sunatoarea este considerata a fi un remediu pe baza de plante sigur, ieftin si care poate contribui la obtinerea unei stari generale mai bune de sanatate mintala. 
 Angelica, denumita si “iarba celor 7 îngeri” sau “hrana îngerilor”, e un bun remediu în caz de tulburari psiho-emoţionale. Ea face parte şi din celebrul “bitter suedez”.
  Se poate prepara şi sub forma de ceai, dupa cum urmeaza:
  1. se infuzeaza timp de 10-15 minute o lingura de radacini, seminţe si tulpini de planta în 250 ml de apa clocotita. 
 Se beau doua-trei cani pe zi, înainte de masa.
  2. Din radacinile uscate se face un decoct din 10-15 g la 500 ml apa. Se fierb timp de 10-15 minute la foc mic.
  3. Tinctura de angelica se administreaza în doze de 10 pâna la 30 de picaturi, de patru ori pe zi, diluate în puţin ceai sau apa. 
Ceaiul care alungă depresia şi îţi readuce buna dispoziţie 
 Ceaiul din coaja de portocale nu îţi readuce în casa optimismul. 
 Uleiurile eterice pe care le conţine au darul de a alunga melancolia, iar vitamina C îţi da energie. 
 Se face o infuzie din coaja de la o jumatate de portocala şi 200 ml de apa. Pentru un gust şi mai bun poţi adauga bucaţele de mar uscat. 
 Mai poţi fierbe în apa de ceai un beţişor de vanilie. Aroma te va ajuta sa te relaxezi.
 

 Diareea 

 Poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană care ar putea intra în corp când consumi apă sau alimente contaminate. Poate fi, de asemenea, cauzată de consumul excesiv de alcool, de o alergie alimentară, anxietate și stres sau de efecte secundare ale medicamentelor 
 Evită medicamentele fără reţetă și încearcă remedii simple la domiciliu, care pot fi foarte utile atât în diareea acută, cât și în cea cronică. 
 Fitoterapie in tratarea diareei 
  Orezul alb este renumit pe plan mondial prin proprietățile de solidificare a scaunului fluid. Consumă porții mici de orez alb fără unt. Mănâncă porții mici pe tot parcursul zilei. Consumul de orez alb ajută la confortul şi relaxarea intestinelor.
  Mierea 
  Mierea, indiferent dacă este consumată individual sau amestecată într-o cană cu apă, este sigură pentru vindecarea diareei.
  Mierea este un leac dulce nu numai pentru diaree, ci și calmează inflamația provocată în tractul digestiv și intestinal de pesticide, infecții bacteriene și virale. 
 Semințe de schinduf  sunt bogate în fibre și acest lucru îl face unul dintre cele mai importante remedii de acasă pentru diaree. Semințele de schinduf au proprietăți esențiale care ajută la îmbunătățirea acumulării de fibre în scaun pentru a reduce disconfortul și starea de agitaţie care apar la diaree. 
 Ghimbirul  este bun pentru sănătatea digestivă generală. Fă un amestec din puțin ghimbir uscat, adaugă o linguriță de miere, puțină scorțișoară și pudră de chimen și consumă amestecul de trei ori pe zi. Poți face, de asemenea, ceai de ghimbir și să îl bei după preferință. Ghimbirul poate fi luat și sub formă de capsule.  
 Bananele au cantități abundente de potasiu și pectină, care ajută la rezolvarea problemei legate de scaunele apoase. Fibra solubilă prezentă în banane ajută la absorbția excesului de lichide din colon. 
 Consumă-le crude sau sub formă de shake. 
 Ceaiuri de plante: 
 -infuzie de musetel, cimbru, menta, roinita si fenicul . Aceste plante sunt calme, antiseptice si contriubuie la domolirea crampelor abdomonale datorate infectiilor tractului digestiv.
 - ceai de naprasnic care paote avea efecte rapide. Se poate prepara o infuzie din 4 linguri de planta la un litru de apa clocotita. Se bea neindulcit pe parcursul unei zile. 
 -pulbere de cretisoara(Alcemella vulgaris) si scoarta de stejar( Quercus sp.)- se administreaza 1 ligurita de 4 ori/ zi, pana ce situatia se stabilizeaza bine .
 Ambele plante au proprietati anstrigente puternice, antiseptice, cicatrizante si antidiareice.
 - 50 g de frunzele si fructele uscate de afine se fierb in 1/2 litru apa, timp de 30 minute, se consuma portionat in trei reprize pe parcursul zilei 
 - infuzie de fructe de catina alba, 2 lingurite de fructe la 1/2 litru apa clocotita, se acopera vasul 30 de minute si se consuma fractionat pe parcursul unei zile
 - infuzie din flori de albastrele : 1-2 lingurite la o cana de apa, se consuma 1-2 cani/zi 
 - se fierbe un pumn de coji de ceapa intr-un litru de apa timp de 10 minute, se consuma jumatate de litru zilnic in mai multe reprize
 - infuzie din petale de trandafiri, 1-2 lingurite la 200 ml de apa, 2-3 cani/zi
 - infuzie din traista ciobanului, 1-2 lingurite la 200 ml de apa, 2-3 cani/zi 
 Precauție Evită consumul de portocale, lămâie verde, ananas, suc de roșii crude, deoarece sunt foarte acide și pot