luptă cu anemia, sporesc energia,
au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu, luptă împotriva bacteriilor.
Banala urzică, plantă care se găseşte cu uşurinţă primăvara, este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, având multiple efecte benefice pentru organism.
Pe cât este de accesibilă urzica, pe atât este de bogată în minerale şi vitamine.
Beneficiile sunt multiple, fie că planta este consumată sub formă de ingredient pentru mâncare, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură.
Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul uman a fost privat de multe dintre substanţele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni.
Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de obişnuita mâncărică de urzici, până la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.
Beneficii
Tratează anemia
Planta are nu doar proprietăţi antianemice, ci şi hemostatice şi remineralizante.
Scad glicemia şi ameliorează bolile de inimă
Printre afecţiunile pe care consumul de urzici le poate ameliora se numără şi diabetul. Urzicile au proprietatea de a scădea glicemia şi de a preveni diabetul.
Alergiile şi bolile de inimă sunt alte afecţiuni ameliorate de consumul regulat de urzici.
Tensiunea arterială şi tahicardiile pot fi ţinute sub control cu ceai sau tinctură de urzică.
Ceaiul sau pasta de urzică, bune pentru artrită sau gută
Urzicile au proprietăţi antiinflamatoare. Medicii recomandă consumul de ceai de urzică persoanelor care suferă de artrită. Ceai tonic
Ceaiul de urzică este considerat tonic, fiind indicat atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Potrivit specialiştilor, cu ceai de urzici se creşte concentraţia de testosteron în mod natural şi acest lucru duce la creşterea vitalităţii în cazul bărbaţilor.
Ceaiul este recomandat ca tonic femeilor tinere, aflate la începutul menstruţiei, dar şi pentru femeile în vârstă aflate la menopauză
Bune pentru păr
Urzicile sunt recomandate ca tratament împotriva mătreţii şi căderii părului. Aproximativ 1,5 kg de frunze de urzici se pun într-o oală de 5 litri plină cu apă rece şi se fierb. Cu acest amestec specialiştii recomandă spălarea părului de trei ori pe săptămână.
Contraindicații:
Consumată în cantități mari, urzicile duc la mărirea coagulabilității sângelui.
De asemenea, acestea sunt contraindicate persoanelor cu hipertensiune arterială, ateroscreloză, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterină provocată de firboame și mioame.
La vârstnici poate agrava tromboflebita.
Cei care consumă în mod repetat planta de urzică trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să introducă suficient potasiu.