Pagini

G

Gastrita 

Gastrita poate fi cauzata de foarte multi factori inclusiv o infecţie, un iritant, o tulburare autoimuna (tulburările cauzate de către organism ca răspuns imun împotriva propriilor ţesuturi) sau o “copie de siguranţă” a bilei în stomac (bilă de reflux). 
  Ca şi in cazul bolii ulceroase, se consideră că gastritele apar ca o consecinţă a dezechilibrului intre factorii de agresiune (acid, pepsină) şi cei de apărare ai mucoasei gastrice (mucus, bicarbonat). 

 Tratament naturist

   Cu excepţia cazului în care vi se recomanda altceva de catre medic, ati putea sa va faceti ceaiuri de plante medicinale : 1 lingurita de plante medicinale intr-o ceaşcă cu apă fierbinte. Acoperiti vasul in care ati facut ceaiul si lasati-l 5 – 10 minute pentru frunze sau flori şi 10 – 20 de minute pentru rădăcini.
  Beti 2 – 4 căni pe zi.
  Puteti utiliza tincturi fie singure fie în asociere cu ceaiuri din plate medicinale. Anasonul, coada calului, coada şoricelului, ciuboţica cucului, sunătoarea, menta, dudul, feniculul, hameiul, lemnul dulce, muşeţelul, salcamul, nalba mare, păpădia, urzica sunt doar cateva dintre plantele recomandate pentru tratarea naturista a afecţiunilor gastrice.

  Gastroenterita.

  Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, care se manifesta prin tulburari digestive. Afectiunea este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele.
  Simptomele pot varia in functie de pacient, insa de cele mai multe ori acestea difera in functie de cauza declansarii bolii.
  Intensitatea simptomelor variza in functie de cauza:
 - inapetenta;
 - crampe abdominale;
 - greata si varsaturi;
 - diaree apoasa;
 - febra usoara (38ºC);
 - dureri de cap;
 - deshidratare. 

  Remedii naturale pentru a trata o gastroenterită

 1. Cărbune vegetal împotriva diareii Cărbunele vegetal acționează ca un burete care elimină toate substanțele nedorite precum bacterii patogene și gaze intestinale. Cărbunele vegetal este eficient și împotriva episoadelor de balonare dureroase și împotriva diareei. Consumă 4-6 comprimate de cărbune vegetal pe zi, de preferință între mese.
 2. Lămâie și sare pentru rehidratare Din cauza diareei și vărsăturilor pe care le provoacă, gastroenterita deshidratează. Prepară-ți o apă de rehidratare punând într-un litru de apă minerală șase linguri de zahăr, o lingură de sare și suc de lămâie. De consumat fără moderație.
 3. Menta piperita (izmă bună) împotriva vărsăturilor Uleiul esențial de menta piperita luptă cu succes împotriva vărsăturilor, facilitează digestia și este antispasmodic. Sub formă de infuzie, menta reduce balonarea. Pune o picătură de ulei esențial sub limbă, de șase ori pe zi, între mese, timp de trei zile. Infuzie: lasă la infuzat 4-5g de flori proaspete sau uscate într-un recipient cu apă fiartă timp de 10 minute. Filtrează și bea de 2-3 ori pe zi, înainte de masă.
 4. Infuzie de rozmarin împotriva flatulențelor Deoarece este astringent, rozmarinul tratează tulburările digestive precum diareea și flatulențele. Lasă la infuzat 5g de frunze de rozmarin într-un recipient cu apă fiartă timp de 10 minute după care filtrează. Bea 2-3 căni pe zi, timp de 7 zile maxim.

 Remedii homeopatice 

 Argila verde reține bacteriile și gazele. De aceea, este extrem de prețioasă în caz de gastroenterită. Introdu o lingură de argilă verde într-un pahar cu apă. Agită și amestecă cu o lingură de lemn. După care lasă preparatul obținut să stea cel puțin 4 ore. Însă, în caz de diaree poți consuma un pahar de apă argiloasă imediat. Amestecul obținut trebuie consumat de trei ori pe zi.  

 Glaucomul 

 Glaucomul este o afectiune a ochilor ce se caracterizeaza prin cresterea tensiunii intraoculare, degradarea fibrelor nervoase retiniene si alterarea nervului optic, toate acestea conducand progresiv la dereglarea ireversibila a vederii pana la pierderea acesteia.

  Medicina naturista 

 1. Ceai special dintr-un amestec de mesteacan, urzica, ventrilica, galbenele si coada-calului, in parti egale. Se beau zilnic 2-3 cesti, in care se pune cate 1 lingurita de biter suedez.
 2. Puneti in ochi picaturi de laptisor de matca. In cazul in care va ustura ochii si nu puteti suporta tratamentul se poate lua laptisor de matca pe cale bucala, timp de 2 luni.
 3. Bai de abur pentru ochi cu remedii naturiste. Preparati pentru aceasta o infuzie foarte slaba de silur din jumatate de lingurita de planta la o ceasca de apa. Folositi aceasta infuzie de fiecare data proaspata (a se folosi o singura data) pentru bai de abur la ochi sau pentru comprese pe ochi. Atentie, infuzia trebuie sa fie slaba, in caz de supradozare fiind posibil sa apara o inrautatire a afectiunii oculare.
 4. Puteti alege sa faceti bai de sezut cu coada-calului. Se macereaza 100 g planta in apa rece, noaptea. A doua zi se incalzeste, se filtreaza si se toarna in apa de baie. Baia dureaza 20 de minute.
  Tratati hipertensiunea renala deoarece aceastea se poate transmite ascendent catre ochi si determinand cresterea presiunii intraoculare. 

   Guşa Tiroidiană 

  Gusa, reprezinta cresterea in volum a glandei tiroide, de obicei cu pastrarea functiei sale. Cauza gusei endemice (care apare in acelasi regiune geografica) este o carenta in aportul de iod din alimentatie si apa.

  Tratamente naturiste guşa tiroidiană 

  Celor bolnavi de guşă edemică, fitoterapeuţii recomandă sare iodată, precum şi alte ceaiuri şi leacuri care pot ameliora simptomele:
 • Sucuri din legume. Aici se pot face diverse combinaţii din morcov, sfeclă şi spanac, morcov şi pătrunjel, sau morcov, ţelină şi spanac.
 • Infuzii din plante. Se poate face un amestec din: salvie, talpa-gâştei, coada-şoricelului şi ienupăr.
 • Decocturi. Pentru guşă se poate bea un preparat fiert din laminaria şi iarba-mare.
 • Argilă. Este bine să se facă din când în când tratamente cu argilă. Cataplasmele cu argilă şi/sau varză aplicate extern sunt cele mai bune.
 • Varză. Această legumă face minuni la bolnavii de tiroidă, mai ales în cazul guşei. Se recomandă aplicaţiile cu frunze de varză zdrobite, ţinute în timpul nopţii pe gât. În timpul zilei se pot bea câte 2 pahare de suc de varză.
 • Sânziene. Se face gargară cu infuzie caldă de sânziene sau drăgaică. Extern, se aplică şi comprese cu planta scoasă din ceai. Compresele se ţin pe gât timp de 20 de minute. Procedeul se face de 2-3 ori pe zi.
 • Păpădie. Pentru tratarea inflamaţiei de la nivelul gâtului se pot aplica şi comprese cu frunze de păpădie.
 • Seminţe de in. Tot sub formă de comprese pentru umflătura guşei se recomandă aplicare de comprese cu un amestec din seminţe de in, frunze de in şi apă.
 • Măcriş. Se prepară o pasta din măcriş şi ulei de măsline care se aplică pe porţiunea afectată a gâtului.
 • Alge marine. Preparatele din alge marine brune conţin iod şi au capacitatea de a stimula funcţia tiroidiană şi de a combate obezitatea.

  Guta ( Artrita gutoasa, Podagra ) 

 Generalitati, fitoterapie, plante medicinale, gasesti vizitand: 
                       http://artrita-gutoasa.blogspot.ro/